فشارخون بالا-دکتر حمیدرضا صنعتی فوق تخصص قلب و عروق تهران

فشار خون بالا، بدن را از شش راه اصلی زیر تحت تاثیر قرار می دهد:


1) تصلب‌شرایین (آترواسکلروز): فشار خون بالای کنترل نشده، منجر به ضخیم‌شدن و کاهش خاصیت ارتجاعی دیواره سرخرگ‌ها می‌شود. رسوبات چربی با احتمال بیشتری بر روی این دیواره های سفت می‌نشینند و مجرای درون سرخرگ را باریک‌تر می‌کنند.
2) سکته مغزی و حمله قلبی: اگر یک لخته خون تشکیل شود و در یک سرخرگ تنگ شده خون‌رسانی‌کننده مغز گیرکند و آن را مسدود نماید، منجر به سکته مغزی می‌شود. اگر این سرخرگ که با لخته خون دچار انسداد شده است، خون‌رسانی قلب را برعهده داشته باشد، حمله قلبی ایجاد می‌شود. ممکن است فشار خون بالا با پاره نمودن رگ‌های خونرسان مغز، سبب بروز سکته مغزی خونریزی کننده نیز شود.
3) آنوریسم آئورت: فشار خون بالا می‌تواند یک قسمت ضعیف شده دیواره سرخرگ آئورت را گشاد و متسع نماید. این حالت آنوریسم آئورت نامیده می‌شود که در صورت عدم درمان ممکن است کشنده باشد.
4) بزرگی قلب: افزایش فشار خون سبب می‌شود که قلب سخت‌تر کارکند. با گذشت زمان، عضلات قلب ضخیم‌تر و سفت‌تر شده و ممکن است بزرگ و ضعیف گردند. با تضعیف این عضلات، قلب خون را با کارآیی کمتری پمپ نموده و شما احساس ضعف و خستگی می کنید. ممکن است خون به ریه‌ها پس زده شود و در بافت ریوی تجمع کند.
5) آسیب کلیه: کلیه، مواد زاید خون را فیلتر نموده و دفع می‌کند. اگر رگهای کلیه ضخیم‌شده و آسیب ببینند، ممکن است کلیه بتدریج نارسا شود و منجر به تجمع مواد زاید در خون شود. درمان نارسایی کلیه نیازمند دیالیز می‌باشد که یک روش مکانیکی برای فیلتر کردن خون است.
6) آسیب چشم: در افراد مبتلا به دیابت، فشارخون‌بالا ممکن است منجر به خونریزی مویرگها در چشم شود. این حالت که “رتینوپاتی” نامیده می‌شود در نهایت ممکن است سبب کوری شود.
این عوارض بالقوه فشارخون‌ هشدار‌دهنده می‌باشند. باید به خاطر داشت که می‌توان فشارخون‌بالا را با درمان مناسب به شکل قابل توجهی کاهش داد. با درمان موفق فشارخون‌بالا، کاهش چشم‌گیر میزان مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی و سکته‌های مغزی امکان ‌پذیر می‌باشد، بویژه می‌توان:
• میزان بروز سکته مغزی را 35 تا 50 درصد کاهش داد.
• میزان بروز حمله قلبی را 20 تا 25 درصد کاهش داد.
• میزان بروز نارسایی قلبی را بیش از 50 درصد کاهش داد.